Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ένα ανήσυχο πνεύμα...στο σχολείο μας

Είναι κάποιες στιγμές που ένας μαθητής μπορεί να σε καθηλώσει με τις ιδέες του αλλά και τις ερευνητικές του ανησυχίες. Μάλιστα αυτό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν ο μαθητής αυτός είναι και σε σχετικά μικρή ηλικία (Δημοτικού - Γυμνασίου). Μία τέτοια περίπτωση μαθητή είχα την ευκαιρία και την τιμή να συναντήσω αυτή τη χρονιά στο σχολείο μας. Πρόκειται για το Ραφαήλ Ραφαχία ένα παιδί της Γ' τάξης (Γ3) με καταγωγή από την πολύπαθη Συρία, που ζει και μεγαλώνει πλέον στα Χανιά μας. Ο Ραφαήλ από πολύ νωρίς μου έδειξε, με σεμνό και ταπεινό τρόπο, χωρίς να διακατέχεται από κανένα ύφος υπεροψίας, ότι ενδιαφέρεται και ασχολείται με αρκετά άλλα πράγματα εκτός από το μάθημα της πληροφορικής που του δίδασκα. Δύο από αυτές τις δημιουργίες του σας παρουσιάζω εδώ. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ρομπότ αλλά και για μία οθόνη αφής. Στις φωτογραφίες μπορεί αυτά να φαίνονται απλά και ίσως όχι όμορφα, πιστέψτε με όμως κρύβουν γνώσεις πληροφορικής, ηλεκτρονικής, μηχανικής και σχεδιασμού αντικειμένων που ο Ραφαήλ επιστράτευσε για την κατασκευή τους. Κρύβουν όμως και κάτι ακόμα, το πάθος της έρευνας, αυτό που δημιουργεί μεγάλους επιστήμονες στο μέλλον. Αξίζει λοιπόν από όλους μας ένα μεγάλο μπράβο στο Ραφαήλ και σε όσους άλλους μαθητές του σχολείου μας (που δεν έτυχε να γνωρίσω) που βαδίζουν στα ίδια μονοπάτια. (Κουνελάκης Μιχάλης - Καθηγητής Πληροφορικής)

Ρομπότ
Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξω ένα απλό ρομπότ με απλά υλικά που μπορούμε να βρούμε παντού. Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
- ο μηχανισμός από ένα τηλεκατευθυνόμενο αμαξάκι,
- 5-6 πολύχρωμα λαμπάκια (Led),
- ένας διακόπτης, 
- καλώδια,
- μπαταρία κινητού,
- χαρτοταινία και ένα μοτεράκι.
Το προγραμμάτισα έτσι ώστε όταν ανάβεις το διακόπτη το ρομπότ αρχίζει να περπατάει και επιπλέον ανάβουν και τα LED.
  

Οθόνη αφής.
Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξω μια οθόνη αφής η οποία όταν πατάς απάνω της θα εκτελεί μια λειτουργία π.χ. να ανάβει ένα λαμπάκι. Τα υλικά που χρησιμοποίησα για την κατασκευή του ήταν:
- χαρτί, διάφανη ταινία, πολύ λεπτά συρματάκια
- και 1-2 πολύ μικρές σιδερένιες επιφάνειες με ένα ελαφρύ βαθούλωμα για την αφή.
Το έχω προγραμματίσει έτσι ώστε να λειτουργεί σαν ένα μικρό διακόπτη, που όταν πατάς πάνω του οι μικροσκοπικές σιδερένιες επιφάνειες συνδέονται και εκτελούν την εντολή που εγώ έχω επιλέξει.


1 σχόλια: