Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΙΓ΄ πανελλήνια μαθητιάδαΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΓ’ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ

Το σχολείο μας συμμετείχε για πρώτη φορά στην ΙΓ’ Πανελλήνια  Μαθητιάδα  που διοργανώθηκε στην Πρώτη Σερρών του Δήμου Αμφίπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ν. Σερρών, από 18 έως 22 Μάιου 2018. Η Μαθητιάδα τελεί υπό την Αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., διεξάγεται με την υποστήριξη εκατοντάδων εθελοντών και αποτελεί νομοθετημένο θεσμό από το 2009.
Η διοργάνωση αυτή έχει σαν σκοπό τη δημιουργία «Ενεργών Πολιτών» αξιοποιώντας ένα πρότυπο πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική διοργάνωση μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού για μαθητές Γυμνασίου στη χώρα μας. Εκτός από τα σχολεία της χώρας λαμβάνουν μέρος και σχολεία της Ομογένειας. Για 5 ημέρες οι μαθητές με βασικό σύνθημα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» παρακινούνται, ώστε να ‘παιδευτούν’ στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής και όχι μόνο ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία! Η εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα», καθώς αποτελεί προσομοίωση του γνήσιου πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων. Δίνεται επίσης η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας επισκεπτών και θεατών στα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά αθλήματα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αγωνίστηκαν σε ατομικά αλλά και ομαδικά αθλήματα. Μέσα στο χρονικό διάστημα των πέντε ημερών, πρωί και απόγευμα, βρίσκονταν στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου αθλούνταν πολλαπλώς. Επέλεξαν 3 έως 4 αθλήματα ο καθένας και δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστούν μαζί με μαθητές άλλων σχολείων. Έτσι μπόρεσαν να γνωριστούν μεταξύ τους και να αναπτύξουν συνεργατική συμπεριφορά. Μαζί με το 6ο γυμνάσιο Χανίων που επίσης συμμετείχε στην μαθητιάδα, εκπροσώπησαν το το νομό μας και  αγωνίστηκαν στο μπάσκετ και το μπιτς βόλεϊ. Επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν αθλήματα που ήταν γι αυτούς μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Πολλά παιδιά μάλιστα δοκίμασαν παραολυμπιακά αθλήματα όπως μπάσκετ με αμαξίδιο Τα αθλήματα στα οποία έλαβαν μέρος ήταν: τοξοβολία, σκοποβολή, πιγκ – πογκ, γκολφ, καγιάκ – σλάλομ, ράγκμπι, μπάντμιντον, ενόργανη γυμναστική, Ταε Κβον Ντο, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, ιππασία, τένις. Τέλος, κατάφεραν να διακριθούν και έτσι κατέκτησαν 3 χρυσά, 5 αργυρά και 10 χάλκινα μετάλλια!.
Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων το σχολείο μας είχε στη διάθεσή του τουριστικό περίπτερο φιλοξενώντας προϊόντα των Χανίων αλλά και έντυπο υλικό για την πολιτιστική κληρονομιά του νομού μας. Οι μαθητές μας με κέφι κι ενθουσιασμό παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα μας ενώ παράλληλα το κέφι «άναβε» από τους παραδοσιακούς χορούς στον περιβάλλοντα χώρο. Τέλος, το περίπτερό μας διακρίθηκε  με το 3ο βραβείο περίπτερου της διοργάνωσης στις «Γωνιές της Ελλάδας»! Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς των προϊόντων που μας τα εμπιστεύθηκαν όπως είναι η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ, η ΑΒΕΑ, η ΧΙΩΤΑΚΗΣ Αρτοποιία – Αρτοσκευάσματα καθώς και το ΚΤΕΛ Χανίων που προσφέρθηκε για την μεταφορά των προϊόντων στις Σέρρες.

Στο επίκεντρο των πολιτιστικών δράσεων οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, μοντέρνο χορό και zumba. Η πολιτιστική εκδήλωση έκλεισε με βίντεο-παρουσίαση του νομού μας αλλά και της σχολικής ομάδας που την επιμελήθηκε. Ακούστηκε δε και το τραγούδι «Να’ ταν η γη όπως παλιά» το οποίο έλαβε ειδική διάκριση στον διαγωνισμό «Καν’ το ν’ ακουστεί 2018» του 5ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου ( European School Radio) .

 Μετά το τέλος της διαμονής μας στην περιοχή των Ν.Κερδυλλίων, ταξιδέψαμε στην Θεσσαλονίκη όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Λευκό Πύργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης.

Η σχολική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες: Βογιατζάκη Λυδία, Δημητρογιαννάκη Βασιλική, Ζερβουδάκη Σοφία – Θεοδώρα, Ζουλάκη Αλεξάνδρα, Θωμαδάκης Ιωάννης, Καπριδάκης Γεώργιος – Μάριος, Καπριδάκης Στυλιανός  - Παναγιώτης, Λαμπαθάκη Χρυσή, Λυβιάκη Ιωάννα, Ξενάκη Καλλιόπη, Παπαδογιάννη Ραφαηλία, Παπούλιας Τηλέμαχος, Πατελάκης Ευάγγελος, Σταματουλάκη Αφροδίτη, Σταυρουλιδάκη Μαρία και Χανταμπή Νεφέλη.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Καρδαμάκη Ιωάννα (Καθ. Φυσικής Αγωγής) και Παπαδοπούλου Μέλπω (Καθ. Μουσικής)0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου